MinkeHoeksma.nl

minke

Omdat ik het zelf altijd leuk vind om meer te weten te komen over de maker van het werk, heb ik mijn volgers op instagram gevraagd welke vragen zij beantwoord zouden willen zien op mijn (nieuwe) website. Hieronder de vragen die vervolgens oppopten in mijn dm: 

Wat doe jij eigenlijk voor werk?

Het leven is al een beste klus wat mij betreft. Maar als je bedoelt: wie betaalt met klinkende munt voor wat jij goed kunt? Dan antwoord ik: opdrachtgevers die ideeën, illustraties en teksten van mij afnemen. En binnenkort hopelijk ook particulieren die prints en printables bestellen in mijn webshop (work in progress!). Ik illustreer en schrijf. Orden mijn gedachten en de wereld om me heen door ze te ontleden om ze vervolgens terug op te bouwen tot vertellende beelden. Overdrachtelijk door het schrijven van beeldende teksten en meer direct door te tekenen, schilderen en collagetechnieken toe te passen, te fotograferen of door fysieke (denk-)ruimtes te bouwen.

Wat maak je het allerliefst? (in de keuken én in de kunst)

Ik ben gek op lekker eten maar koken is voor mij snel een stressvolle aangelegenheid. Mijn neurodiverse brein maakt dat ik moeite heb verschillende pannen naast elkaar in de gaten te houden en alles nog zo te timen dat het tegelijkertijd klaar is. Ovenschotels for the win!

Als ik alle tijd heb om in mijn eentje iets lekkers te maken verwen ik mijn tafelgenoten graag. Dan bak ik Franse stokbroden en kan ik genieten van het combineren van smaken en texturen en het creatief zijn met wat er nog in de kast ligt. 

In de kunst: Werk waar ik langer de tijd voor heb om er lekker de diepte mee in te gaan. Waar ik aan kan schaven en naar terug kan komen om overtollige details te verwijderen, contrasten op te krikken, echt de essentie te vangen. Ik ben een 'pieler'. Maar ik daag mezelf ook regelmatig uit met snelle illustraties en teksten. Denk aan de #transmundanetuesdays prompts van Carson Ellis en gezellig knutselen samen met de kinderen.

Naar de kunstacademie op je dertigste, wat gaaf! Wat maakt dat je die keuze destijds hebt gemaakt?

Studeerde ik in 2003 nog af als Bio-medisch wetenschapper aan de VU in Amsterdam, in 2007 was ik inmiddels werkzaam als projectmanager in de reclame. Mijn baan hield op, waarna de 2008 economische crisis losbrak en ik in de verste verte geen zicht had op een baan in de marketing/communicatie en al helemaal niet in de culturele sector.  Ik besloot de sprong te wagen. Ik moest alleen nog wel ‘even’ over mijn oeverloze angst voor afwijzing heenstappen en toelating doen aan de Rietveld Academie. Op mijn 28ste. Het beeld van mezelf als omaatje dat haar kleinkinderen vertelde: ”Oma heeft er altijd van gedroomd om naar de kunstacademie te gaan, maar ze durfde niet.” bleek voor mij overtuigend genoeg. Natuurlijk werd ik in eerste instantie afgewezen. Na één intensief jaar ‘vooropleiding’ deed ik opnieuw toelating en werd ik met een goede beoordeling alsnog welkom geheten op de academie. Ik vierde mijn 30steverjaardag in het basisjaar. Daarna koos ik voor de afdeling Fine Arts (autonoom beeldende kunst). Onze dochter was 1 toen ik afstudeerde in 2015. 

Welke materialen gebruik je?

Minke Hoeksma Materialen

Eigenlijk kijk ik naar alles wat ons huis binnenkomt als potentieel materiaal, ik ben dan ook niet zo goed in opruimen/weggooien. Het meest maak ik gebruik van mijn vulpotlood, faber castell pitt graphite mat 14B potlood, muji fineliners (0.5 en 0.38 mm), coccoina aardappelzetmeellijm, pritt, papier, messen- en scharenverzameling, Windsors designers gouache, Holbein acryla gouache, Caran d'Ache neocolor 2 wateroplosbare krijtjes, Caran d'Ache neocolor 1  krijtjes, Caran d'Ache oliepastels, Faber Castell Polychromos potloden, CretaColor MegaColor potloden, Faber-Castell Albrecht Dürer aquarel potloden, Derwent inktense potloden, PanPastel soft pastels, Artgraf wateroplosbaar grafiet, posca stiften, mijn i-Mac en ipad met procreate. Naaien doe ik op mijn oude vertrouwde Pfaff tiptronic 2030 en bernina overlock machine L450, maar ik ‘slowstitch’ ook graag met de hand. Voor het maken van foto’s en video’s gebruik ik mijn iphone 8plus en mijn SLR Canon EOS 650D. Heel soms maak ik uitstapjes naar: Amsterdam Acrylverf, van Gogh aquarelverf, Derwent soft kleurpotloden, mijn Bobbinhood zeefdrukkit, soft pastelkrijt, Talens Ecoline brush pens, wol, wolvilt, naaldviltpen van Clover en mijn kroontjespen met inkt.

Hoe heb je je eigen weg gevonden als maker?

Natuurlijk is er oneindig veel inspiratie te vergaren online, maar ik haal zeker zo veel uit het vieren van de seizoenen (denk aan vrijeschoolse jaarfeesten en het leven met het paganistische jaarwiel), wandelen door de natuur, het bezoeken van musea, lezen van boeken en snuffelen in kringlopen. Écht mijn eigen stijl vinden en ontwikkelen lukt me echter alleen maar door te maken, maken en nog eens te maken. En tussendoor mijn werk te bespreken met collega’s, opdrachtgevers, huisgenoten, mensen wiens mening mij verder kan helpen. 

Welke makers zitten er in jouw kunstenaars-boom? 

Ik voel me verbonden met de Scandinavische en Oost-Euopese folklore en naieve kunst. Dit gecombineerd met mijn liefde voor grafische- en textiele elementen, obscure ‘crafts’ en schilderende schrijvers resulteert in een bonte verzameling all-time favorites en nieuwe ontdekkingen, waarvan ik er hier een aantal met je deel:

Henri Matisse 

Tjechische schilder, illustrator en schrijver Stepan Zavrel

Beeldend schrijver en kunstenaar Anton Valens

Schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld

Schrijver en illustrator Annet Schaap

Carson Ellis

Mark Hearld

Julia Sarda Portabella

Cathy Cullis

Je hebt ASS (Autisme Spectrum Stoornis) en bent daar open over, wanneer ben je gediagnosticeerd en hoe kwam je erachter?

Ik was net 40 geworden en belandde na jarenlang eindeloos over mijn grenzen gaan in een allesomvattende BURNOUT. Autistische burn-out zou later blijken, maar dat wist ik toen nog niet. Mijn lichaam hield ermee op en dwong me zo pas op plaats te maken en eindelijk eens uit te zoeken waarom alles mij zoveel energie kost. Waarom ogenschijnlijk ‘normale’ taken zo vaak kortsluiting geven in mijn hoofd. Waarom ik er zoooo ontzettend naar verlangde ALLEEN te zijn terwijl ik juist zo’n leuk gezin had (en héb!). Via een uiterst slecht geïnformeerde huisarts en met dank aan een welwillende GGZ-ondersteuner van de huisarts kreeg ik een verwijzing voor een diagnosetraject bij het Autisme Expertisecentrum van Annelies Spek. Wachttijd: ruim 6 maanden, uiteindelijke diagnose: Autisme Spectrum Stoornis. Het begin van het opnieuw/eindelijk leren kennen van mijzelf.